Ганди: Земи насмевка и подари ја на оној што никогаш ја немал

 

Земи насмевка и
подари ја на оној кој никогаш ја немал.

Земи зрак сонце и
направи да одлета онаму каде што владее ноќта. 

Откриј го изворот
и искапи го оној кој живее во кал. 

Земи солза
и стави ја на лицето на оној кој никогаш не плачел.

Земи храброст
и ставија во душата на оној кој не смее да се бори. 

Откриј го животот
и проповедај за него на оној кој не може да сфати. 

Земи надеж и
живеј во нејзината светлост.

Земи добрина и
дарувај ја на оној кој не знае да дарува. 

Откриј љубов
и покажи ја на целиот свет.

~ Махатма Ганди