По земјотресот во Скопје во 1963 година, кога беа уништени речиси 65 отсто од градбите во градот, главен во реконструкцијата на центарот на Скопје бил Кензо Танге. 

Проектот на Танге се базираше на два метафорични концепта – Градска порта и Градски ѕид.

Еве некои фотки од тоа време, па споредете со денешната состојба.