Фитнес-совети: Како да вежбате дома, да ви биде забавно, продуктивно и без повреди

Ако сè уште тренирате помеѓу четири sида од вашиот дом, ве потсетуваме во какви услови треба да вежбате за да избегнете повреди.

Еве што ви предлагаме:

  1. Направете место за себе: Подигнете ги рацете високо, а потоа раширете ги и направете круг околу себе за да бидете сигурни дека имате доволно простор
  2. Облечете ги патиките за тренинг: И додека некои претпочитаат да ги прават вежбите боси, експертите ве советуваат да се потите во патиките
  3. Бидете запознаени со вашето тело: Секој има свои индивидуални цели, приоритети и е на различно ниво на фитнес
  4. Изберете различни вежби: Ако се обидувате да тренирате секој ден, не ги повторувајте истите движења
  5. Ако седите многу, работите на маса, практикувајте вежби за грб: Вклучете вежби во тренингот што ќе ја неутрализираат вашата поткрепана позиција додека сте на компјутер
  6. Не заборавајте да се забавувате: Без разлика какви вежби правите, важно е да се забавувате и да уживате во движењата.

Спорт по возраст: Што да тренирам на триесет, а што на педесет?

Сите знаеме колку е важен тренингот, но и соодветно вежбање. Затоа, изберете спорт во согласност со вашата возраст и преземете активности. Нема откажување! И додека има такви за кои е тренирање спорт или едноставно вежбање во теретана е задоволство, повеќето се оние кои сметаат дека е досадно и нешто што се присилени да го сторат ако имаат проблеми со тежината или телесни проблеми како што се болки во грбот. Се разбира, јасно е дека физичката активност е нешто што секој треба да го разбере и вклучи во нивниот распоред, без разлика дали е терапија, хоби или задолжителен дел од животот, но исто така треба да се потсети дека изборот на вежби не е ист за сите возрасти и генерации. Не е исто да вежбате со полна сила и кога телото ќе ослабне поради возраста.