ЕСМ од денеска го презема управувањето со БЕГ

Откако Владата вчера го одобри текстот на Договорот за деловно-техничка соработка, со кој се регулираат меѓусебните права на Производство на топлина Балкан Енерџи (БЕГ) и Електрани на Северна Македонија (АД ЕСМ), од денеска ЕСМ треба да го преземе управувањето со топлинската енергија.

– Согласно овој договор, БЕГ ќе го стави на увид на АД ЕСМ целокупното свое деловно работење до денот на склучување на овој договор, а од денот на склучување на овој Договор ќе му даде согласност на АД ЕСМ да управува со сите деловни активности на БЕГ, со сите трансакциски сметки, како и со наменската сметка која што БЕГ ќе ја отвори исклучиво за потребите на овој Договор за деловно техничка соработка, соопшти вчера владината прес-служба.

Владата на вчерашната четврта седница исто така донесе и Одлука за обезбедување дополнителни количества топлинска енергија во услови на кризна состојба во снабдувањето со топлинска енергија.

– Со оваа одлука дополнителните количества на топлинска енергија ќе се обезбедат од домашно производство со склучување договори за уредување на меѓусебните односи помеѓу вршителите на енергетските дејности на пазарите на енергија и тоа договори за деловна техничка соработка помеѓу Акционерско друштво за производство на електрична енергија Електрани на Северна Македонија во државна сопственост – Скопје, Друштво за производство на топлинска енергија Производство на топлина Балкан Енерџи ДООЕЛ Скопје, Друштво за дистрибуција на топлинска енергија Дистрибуција на топлина Балкан Енерџи ДООЕЛ Скопје, Друштво за снабдување со топлинска енергија Снабдување со топлина Балкан Енерџи ДООЕЛ Скопје и Скопје Север АД Скопје, заради обезбедување на сигурност во снабдувањето со топлинска енергија, се наведува во соопштението.

Финансиските средства потребни за реализација на обврските од преземањето на мерката од оваа одлука на Електрани на Северна Македонија се обезбедуваат од Буџетот на Република Северна Македонија за 2022 година.

Владата донесе и Одлука за одобрување финансиски средства за справување со кризната состојба во снабдување со електрична енергија, со која се одобруваат финансиски средства во износ од 615 милиони денари на АД Електрани на Северна Македонија во државна сопственост – Скопје.

– Овие средства АД Електрани на Северна Македонија, во државна сопственост – Скопје, ќе ги користи исклучиво за реализација на мерките за обезбедување на дополнителни количини на електрична енергија за зголемување на производството на електрична енергија и за обезбедување мазут и други потребни средства и услови за продолжување со производството на електрична енергија од страна на ТЕЦ Неготино, заради справување со кризна состојба во снабдувањето со електрична енергија, соопшти Владата.

Премиерот Димитар Ковачевски синоќа изјави дека електричната енергија и затоплувањето на Скопје се двете теми на кои се фокусираат периодов и оти сè ќе направат граѓаните да имаат топли радијатор.

– Имаме стари луѓе, имаме деца, имаме болни и не може да ги оставите без греење и не ги оставивме. ВМРО-ДПМНЕ неосновано критикува, а не спомнува дека БЕГ (Балкан Енерџи Груп) е направен во 2012 година на начин каков што е, но тоа е работа на Јавното обвинителство, рече премиерот Ковачевски во „Само интервју“ за Канал 5.

Нема да дозволиме, како што рече, енергетската криза силно да удри врз џебот на граѓаните. – Ние не го прелеавме зголемувањето на електричната енергија и трошоците за парно, кај граѓаните, поголем дел од товарот е кај нас, посочи Ковачевски, додавајќи цените на одделни основни производи се замрзнати на цената на 1 декември 2021 година за да не се создаде ценовен шок за граѓаните.

Од друга страна, мнистерот за економија Крешник Бектеши уверува дека затоплувањето ќе биде продолжено до еден часот по полноќ и оти ќе нема намалување на температурата на греење.

– Согласно одлуката за прогласување на кризна состојба во делот на топлинската енергија, дополнително ќе вбризгуваме средства во ЕСМ. Од утре, ЕСМ ќе управува со БЕГ снабдување, БЕГ дистрибуција и БЕГ производство со цел граѓаните на Град Скопје во континуитет и сигурно да бидат снабдувани со топлинска енергија до крајот на грејната сезона, изјави вчера Бектеши, одговарајќи на новинарски прашања.

Договорот меѓу ЕСМ и БЕГ, како што најави, ќе биде јавно достапен.