Есенска суперхрана: 4 здравствени придобивки од јаболките

Јаболката се едно од најдобрите овошја, особено во текот на есенскиот период. 

Photo by Isabella Fischer on Unsplash

Ова се 4 здравствени придобивки од јаболките. 

Богати со хранливи материи и антиоксиданси

Една од најпознатите изреки „Едно јаболко на ден го држи лекарот подалеку“, е вкоренета во фактот дека јаболката се богати со есенцијални хранливи материи. Тие се одличен извор на диетални влакна, кои го промовираат дигестивното здравје и помагаат да се одржи здрава тежина. Јаболката исто така содржат витамини Ц и К, кои го поддржуваат имунолошкиот систем и помагаат во намалување на ризикот од згрутчување на крвта. Освен тоа, јаболката се богати со антиоксиданси, особено флавоноиди, кои помагаат во борбата против слободните радикали во телото и го намалуваат ризикот од хронични болести како срцеви заболувања и рак.

Здравје на срцето и контрола на холестеролот

Редовното јадење на јаболка е поврзано со подобрување на здравјето на срцето. Влакната во јаболката, особено растворливите влакна наречени пектини, можат да помогнат во намалувањето на нивото на холестерол со врзување за холестеролот во дигестивниот систем и отстранување од телото. Дополнително, флавоноидите и полифенолите кои се наоѓаат во јаболката придонесуваат за намалување на крвниот притисок, подобрување на функцијата на крвните садови и го намалуваат ризикот од мозочен удар. Овие придобивки за срцето ги прават јаболката одличен додаток на секоја исхрана која е насочена кон одржување на кардиоваскуларното здравје.

Photo by Isabella Fischer on Unsplash

Подобрување на варењето и здравјето на цревата

Јаболката не само што се вкусни, туку и корисни за вашиот дигестивен систем. Влакната во јаболката помагаат во спречување на запек и го поттикнуваат растот на добрите бактерии во цревата. Пектинот кој се наоѓа во јаболката делува како пребиотик, кој ги храни корисните бактерии во цревата, помагајќи во балансирање на микробиомот на цревата. Здравите црева се поврзани со подобро варење, подобрена имунолошка функција, па дури и ментално здравје, истакнувајќи ги широките придобивки од вклучувањето на јаболката во вашата дневна рутина.

Управување со нивото на шеќер во крвта и дијабетес

И покрај нивната природна сладост, јаболката се одличен избор за оние кои управуваат со нивото на шеќер во крвта. Влакната во јаболката го забавуваат варењето на шеќерот, спречувајќи скокови на шеќерот во крвта и нивото на инсулин. Неколку студии покажаа дека редовното јадење јаболка може да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2. Флавоноидите во јаболката, особено кверцетинот, имаат антиинфламаторни ефекти кои помагаат во регулирањето на шеќерот во крвта и ја подобруваат чувствителноста на инсулин.

Со вклучување на јаболката во вашата секојдневна исхрана, не само што ги прифаќате вкусовите на есента, туку и правите вкусен чекор кон поздрав начин на живот.