ЕМА го проценува лекот на „Мерк“ против Ковид-19

Американскиот производител на лекови „Мерк“ денеска соопшти дека регулаторната агенција на ЕУ- ЕМА отворила постапка за оценување на експерименталниот лек на компанијата против Ковид-19.

ЕМА ја почна првата континуирана евалуација на податоците за лековите, што значи дека ќе ги оценува податоците веднаш штом ќе станат достапни, наместо да чека формална апликација откако ќе се соберат сите податоци.

Студиите на „Мерк“ покажаа дека лекот „молнупиравир“ за околу 50 отсто ги намалува хоспитализациите и смртните случаи од Ковид-19.

„Мерк“, која „молнупиравир“ го развива со партнерот „Риџбек Биотерапевтика“, на 11 октомври поднесе барање до американскиот регулатор за итна употреба на лекот.

Група надворешни советници на здравствениот регулатор во САД ќе се состанат кон крајот на ноември за да разговараат за одобрување експериментален овој антивирусен лек.

„Молнупиравир“, доколку биде одобрен од регулаторите, ќе биде првиот лек против Ковид-19 што ќе се дава орално, а исто така и првиот третман за луѓе со благи симптоми, додека постоечките лекови најчесто се користат за лекување на критично болни.

„Мерк“ има договор со САД да продава лекови доволни за 1,7 милиона лица, а еден третман со овој лек чини 700 долари.

„Мерк“ неодамна потпиша договори со Велика Британија, Малезија, Сингапур и други земји.