ДЗС препорачува да не се тргнува на пат со неисправно возило и без соодветна зимска опрема

Од Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) препорачуваат да не се тргнува на пат со неисправно возило и без соодветна зимска опрема, возилото да има доволно гориво за пристигнување до саканата дестинација, но и во случај да дојде до прекин на сообраќајот, да имаат доволна количина на храна, вода, лекови и топла облека.

Од Дирекцијата велат дека граѓаните треба да имаат наполнети батерии на мобилните телефони и конекција со своите роднини и пријатели, луѓето што ќе ги посетат зимските центри да ги користат уредените патеки за скијање, а доколку истите сакаат да ги напуштат да ги известат спасителните служби на тие центри, планинарите, алпинистите и останатите граѓани кои сакаат да планинарат во зимски услови, да ги известат најблиските полициски станици или спасителни служби за нивниот правец на движење и времето на враќање.

– Доколку не е крајно неопходно, да не го напуштаат населеното место со моторните возила, трактори и други превозни средства, велат од ДЗС.

cheap nike air max 90