Достоевски: „Чистата совест има непроценлива вредност!“

Одбирам да бидам човек.

Да простам, да го заборам лошото, а да го запомнам убавиот гест.

Да признаам кога ќе погрешам и да го изговорам најтешкиот збор: ИЗВИНИ.

Се чувствувам подобро како човек.

Се чувствувам подобро поради некое добро дело и убави зборови, дури и ако спротивната страна не ми го возврати тоа. 

Нема врска, поубаво е вака.

Прекрасно е чувството кога навечер ќе си легнеш во кревет и лесно заспиваш, затоа што не те прогонуваат темни чувства и мисли поради зли дела.

Чистата совест има непроценлива вредност.

  • Фјодор Достоевски