Постојат напитоци што не се само вкус, туку чувство. Топлото какао е еден од нив.

Photo by Theo Crazzolara on Unsplash
Мириса на детство, на мирни вечери, на пареа што се издигнува над шолјата додека надвор врне. Денес сите брзаме по готови мешавини и прашоци, но ништо не може да го замени вкусот на вистинско домашно какао — густо, кремасто и направено со трпение. Во оваа верзија, ќе користиме вистинско темно чоколадо, малку какао во прав и цимет. Резултатот е топол, мирисен пијалак кој не само што ја грее кожата, туку и расположението.
Потребни состојки (за 2 шолји):
2 чаши млеко (или растително млеко – овесно, бадемово, кокосово)
50 г темно чоколадо (најмалку 60% какао)
1 лажица нешеќерно какао во прав
1,5 лажица шеќер или мед (по вкус)
Прстофат морска сол
1/4 лажичка цимет (по желба)
1/4 лажичка ванила
Малку шлаг, какао во прав или рендано чоколадо за одозгора
Начин на подготовка:
Загрејте го млекото.
Во тенџере, загрејте го млекото на средна температура, но не дозволувајте да зоврие. Треба само да биде топло.
Додадете го какаото и шеќерот.
Ставете какао во прав, шеќер (или мед), цимет и сол. Постепено мешајте со жица за матење додека се раствори и смесата стане мазна.
Додадете го чоколадото.
Скршете го чоколадото на коцки и додадете го во топлата смеса. Продолжете со мешање додека целосно не се стопи и не стане кремасто.
Додадете ја ванилата.
На самиот крај додадете ја ванилата, промешајте и исклучете ја ринглата.
Послужете со шлаг или какао.
Истурете во шолји и по желба додајте шлаг, какао во прав или рендано чоколадо одозгора. Ако сакате појак вкус, можете да додадете и капка рум или кафе.
Мал совет:
Ако сакате погуста текстура, можете да додадете половина лажичка скроб (нишесте) растворен во малку млеко и да ја варите смесата уште 2-3 минути.