Домашни еклери повкусни од слаткарница

Состојки:

½ шолја масло

1 шолја вода

1 шолја брашно

1 пакетче прашок за пециво

4 јајца

За фил:

½ л млеко

4+3 лажици шеќер

2 јајца

1 капсула во прав арома ванила или 2 пакетчиња ванилин шеќер

2 полни лажици брашно

125 г маргарин со вкус на путер + 2 лажици шеќер во прав

Подготовка:

Ставете ги маслото и водата да зовријат и нека врие уште некои 2 минути. Во зовриената течност додавајте го брашното и енергично мешајте додека не се собери. Тргнете го садот од оган, додадете го пецивото и оставете смесата потполно да се излади.

Во изладената смеса миксирајте ги јајцата, така што ќе ги додавате едно по едно.

Има два начини на одлагање на смесата во плехот
1. Со помош на лажица ставате по 2 купчиња едно до друго и одозгора ги израмнувате многу малку да добијат облик и
2. Со помош на шприц за тулумби.

Печете во загреана рерна на 250С првите 10 минути, потоа смалете ја температурата на 150С и печете уште 20 мин. Додека се печат еклерите рерната не смее да се отвора, особено барем најмалку првите 20 мин.

Млекото и 4те лажици шеќер се оставаат да зовријат, па му се додава со жица избиената смеса од брашно јајца, ванилата и останатите 3 лажици шеќер. Се вари крем и се осатва да излади.