Кога смоквите се во сезоната, нивниот нежен, сладок вкус и месестата текстура се доволни да нѐ инспирираат на нешто посебно.
Домашниот сладолед од смокви не само што е лесен за подготовка, туку е и неверојатно кремаст, природно сладок и полн со хранливи материи. Без додадени ароми, без вештачки бои – само чиста радост во секој залак.
Состојки:
8-10 зрели смокви (околу 500 g)
250 ml слатка павлака (или растително млеко за полесна варијанта)
200 ml грчки јогурт или крем-сирење (може и растителна алтернатива)
3-4 лажици мед или јаворов сируп (по вкус)
1 лажичка сок од лимон
прстофат сол
(по желба) малку ванила или рендана кора од лимон
Подготовка:
Подгответе ги смоквите: Измијте ги добро, отстранете ги тврдите стебленца и ако сакате, можете да ги излупите (но не е неопходно, лушпата додава боја и текстура). Исечете ги на половини или четвртини.
Карамелизирање (по желба): За подлабок вкус, смоквите може кратко да ги карамелизирате – ставете ги во тава со една лажица мед и неколку капки вода, и мешајте ги неколку минути додека да омекнат и да пуштат сок. Потоа оставете ги да се изладат.
Блендирање: Ставете ги смоквите во блендер заедно со јогуртот, медот, лимонот, солта и (по желба) ванилата. Изблендирајте до мазна смеса. На крај додадете ја слатката павлака и само кратко пулсирајте или измешајте со шпатула – не сакаме да ја изгубиме нејзината воздушност.
Замрзнување: Префрлете ја смесата во сад со капак и оставете ја во замрзнувач. На секои 30-60 минути, промешајте ја со вилушка или маталка за да избегнете формирање кристали. Повторете го ова 3-4 пати за посебно кремаста текстура.
Сервирање: Извадете го сладоледот 5-10 минути пред да го послужите, за да омекне малку. Може да го послужите со сечкани свежи смокви, неколку капки мед или кршени ореви.
Овој сладолед е идеален за попладневни летни уживања, но исто така и како завршница на вечерна трпеза. Смоквата носи топлина и длабочина на вкусот, а природните засладувачи и јогуртот прават да не е ниту премногу тежок ниту пресладок – токму она што летото го бара.