Доколку мислите дека ќе бидете поздрави и послаби ако не јадете леб правите голема грешка

Кај луѓето кои боледуваат од цилекија, состојба од која се погодени еден процент од популацијата каде глутенот доведува до реакција во желудникот и ја спречува асорпцијата на хранливите состојки и создава болни симптоми како што е диарејата. намирниците без глутен доживеаа голема популарност кај луѓето кои ја немаат оваа болест бидејќи сметаат дека така се поздрави. 

Меѓутоа, научниците откриле дека конзумирањето на глутенот не го зголемува ризикот од заболување на срцето. 

Тим од 13 научници на универзитетите од Хардвард и Колумбија  тврдат дека не би требало да се препорачува исхрана без глутен на здравите луѓе бидејќи таа не ги спречува заболувањата на срцето. 

"Исхраната без глутен е популарна помеѓу луѓето бидејќи мислат дека тој го зголемува ризикот од дебелеење и кардиоваскуларните болести. Сепак ние пронајдовме докази кои ги побиваат тие тврдења" тврдат научниците.

Тие анализирале податоци на 100.000 луѓе кои не имале проблеми и болести на срцето и заклучиле дека не постои значајна промена во врска помеѓу козумацијата на глутенот и зоглемен ризик на срцеви заболувања. 

Секако како и со сите други работи умереноста е клуч и трба да се избира поздрава врста на леб, како оние од цели зрна на житарици бидејќи содржат важни хранливи состојки кои му се потребни на нашето тело.

new nike air max 2019