Доделени наградите на најдобрите ученици од скопските регионалните натпревари

Градоначалникот Шилегов им ги додели благодарниците и наградите на најдобрите ученици на скопските регионални натпревари.

„Драги мои средношколци, ми претставува задоволство што денеска сум тука со вас и ја имам таа чест да ви ги доделам наградите кои сосема заслужено ги освоивте во рамките на проектот ‘Училиштето – место за натпревар во знаење’. Ви честитам на постигнатиот успех и ви пожелувам и понатаму во животот да постигнувате вакви успеси користејќи го вашето знаење“, рече Шилегов.

Тој додаде дека токму тоа е и целта на оваа потпрограмска активност, односно да се продлабочат знаењата на учениците во одредени научни дисциплини и поттикнување конструктивен натпревар за постигнување повисоки образовни цели.

„ Да го негувате натпреварувачкиот дух и желбата за стекнување нови знаења затоа што тоа се проверени рецепти за успех во животот“, им порача Шилегов на средношколците.

Градот Скопје обезбеди финансиска поддршка на средните училишта домаќини на регионалните натпревари, како и благодарници и парични награди на највисоко рангираните средношколци од средните училишта на подрачјето на Град Скопје и на нивните ментори.

Во текот на учебната 2018 и 2019 година реализирани се натпревари по следниве наставни предмети: математика, информатика, германски јазик, англиски јазик, хемија, географија, физика, француски јазик, биологија,филозофија и латински јазик.

Од вкупниот број учесници на сите натпревари на скопско регионално ниво, наградени се 62 ученици што имаат постигнато највисок резултат и 3 училишта за групни категории.