Најнови научни истражувања покажуваат дека вишокот на антиоксиданти во организмот го зголемува ризикот од рак.
Во многу случаи, земањето големи количини во форма на додатоци (особено витамини А, Ц и Е и бета-каротен) може да биде штетно, бидејќи го зголемува ризикот од рак и други болести, бидејќи концентрацијата на антиоксиданси во организмот се зголемува прекумерно, се наведува во студијата.
Покрај тоа, некои витамини и додатоци можат да направат повеќе штета отколку добро, предупредува д-р Мики Барбер и смета дека треба да се биде особено внимателен со внесот на калциум, додатоци на калциум, додатоци на витамини и минерали за лица над 50 години.
Барбер додава дека храната е најдобриот начин телото да добие витамини и минерали за оптимално функционирање на клетките, иако не сите овие витамини можат да се добијат во секој оброк.