Деликатес во тава: Мусака со мелено месо и макарони

СОСТОЈКИ:

1 кг. мелено месо

400 гр. макарони

1 кромид

2 домати

малку магдонос

1 лажиче црвен пипер

бибер

сол

2 лажици масло

нане

2 јајца

1 шолја павлака

ПОДГОТОВКА:

Во 1 литар вода се става една лажица масло и сол, па се варат макароните на вообичаен начин.

Се сече ситно кромидот, се пржи на масло, заедно со меленото месо, сол, бибер и црвен пипер, ситно сечен домат, нане и магдонос.

Се става смесата со месото кога ќе биде готова, над исцедените макарони ставени во тава.

Се става вода речиси до пола на тавата и се пече на 200 степени додека водата не испари.

На крај се ставаат изматени јајца со кисело млеко, па се пече уште 10 минути да се стврдне преливот.