Поранешниот македонски кошаркарски репрезентативец, Дејан Јовановски, ќе биде кандидат за градоначалник на Општина Центар од ВМРО-ДПМНЕ.

Јовановски е поранешен кошаркар кој во периодот 2012-2013 година беше спортски директор на Работнички, а подоцна работеше и во Агенцијата за млади и спорт. Во мај 2016 г. беше назначен за генерален секретар на Македонската кошаркарска федерација. На 30 јули ја доби довербата од Централниот комитет на партијата и е член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

Дејан Јовановски, кој е фаворит во Центар, ќе му се спротистави на Саша Богдановиќ од СДСМ на престојните локални избори.

Дејан Јовановски е роден на 26 март 1973 во Скопје. Кариерата ја започнал во Годел Работнички, каде играл четири сезони. Потоа се префрлил во кавадаречка Орка Спорт. За сезоната 1999/00 на почетокот играл во Никол Ферт, а потоа се префрлил во турски Ојак Рено каде настапувал до крајот на сезоната. За следната сезона играл во Швајцарија, во клубот Лугано, притоа освојувајќи го Првенството и Купот на таа земја. За следната сезона потпишал повторно за Никол Ферт, кога го освоил Купот на Македонија 2002. За сезоната 2002/03 играл во грчки Перистери. Во првата половина на сезоната 2003/04 играл во Фершпед Работнички, додека во втората половина се преселил во француски Шорал Роан Баскет. Следната сезона играл повторно во Франција, но во друг клуб – Елан Шалон. За сезоната 2005/06, која била и негова последна како играч, играл повторно за Фершпед Работнички, освојувајќи ја двојната круна во Македонија.