Дали знаете зошто се штрекате додека тонете во сон?

Замислете го ова. Вие сте во сон и го доживувате најдобриот сон во својот живот. Одеднаш вашето тело одеднаш се штрека и вие се будите од тој сон. Грдо, зар не? Зошто вашето тело одеднаш се буди? Дали ова ви се случило претходно? Очигледно тоа е вообичаена појава, а научниците конечно сфатиле што значи тоа.

Понекогаш имате чувство како да паѓате од голема висина. Луѓето на многу различни начини се обидувале да го објаснат тоа чувство. Сите тоа сме го доживеале на поинаков начин.

Експертите веруваат дека постојат некои надворешни причини кои можат да ја зголемат веројатноста за штрекањето во сонот, кофеинот и цигарите. Се препорачува да не пиеме кафе неколку часа пред легнување бидејќи така ќе ги намалиме шансите за штрекање  во сонот.

Исто така штрекањето може да биде и од недостаток на сон.

Во првата фаза од сонот, срцето и дишењето се успорува брзо. Понекогаш, кога некој е премногу исцрпен, мозокот продолжува низ оваа фаза од сонот пребрзо и тоа го збунува. Тогаш телото брзо реагира и така доведува да се штрекнеме во сонот.

nike air max 1 sale