Кога ќе видиме некој кој има подочњаци или кога самите ќе ги забележиме на себе, прво што ни доаѓа на ум е тоа дека ни е потребен одмор. Меѓутоа, се чини дека кожата околу очите може да сокрива и многу посериозни проблеми. 

Натекната кожа под очите поголемиот дел од луѓето ги асоцира на замор, но всушност тоа може да е резултат на затнати синуси, поради алергија или некоја друга причина. Исто така, темни кругови околу очите можат да покажуваат на носна конгестија (отеченост на носната слузница). Кожата околу очите е особено тенка, па затоа преку неа можат да се манифестираат голем број промени во телото. 

Еве што можете да направите по тоа прашање:

Чистете ги синусите со солена вода.
Косултирајте се со лекар или фармацефт и користете лекови за намалување на носната конгестија. 
Доколку ништо од претходно наведеното не помага, обратете се на лекар специјалист, бидејќи можно е да се работи за уште посериозен проблем внатре во организмот.