Да се биде родител на тинејџер е потешко отколку што некогаш мислев дека ќе биде

Се сеќавате ли на недостатокот од сон заради новороденчето? Се сеќавате ли на напорните моменти додека го воспитувавте вашето дете? Или грижата заради одењето во градинка? Е па сето тоа помножете го со десет! Е тоа се грижите на родителот на еден тинејџер. 

Сега, наместо да се будам да го дојам моето бебе, останувам будна до полноќ за да го дочекам мојот тинејџер кој отишол на ноќна собиранка со своите пријатели. Сега, наместо да бидам доследна на своите методи на воспитување, поставувам граници за користење на телефонот или воведувам правила заради оцените и задачите во училиште. Сега, го возам својот тинејџер до училиштето знаејќи дека факултетските денови се приближуваат. И натаму се грижам и се запрашувам.

Дали ќе биде добро?

Што ако се мачи?

Што ако сум му потребна?

Прилично сум сигурна дека сите оние поранешни родителски предизвици ме подготвуваа за денес. Имам чувство дека сите грижи и обврски се размножија. Драма. Еден куп облека за перење, еден куп чевли пред врата. Недоразбирања и мали кавги на секојдневно ниво. Тешко е. Да се биде родител на еден тинејџер е многу потешко отколку што мислев.

Но, исто како што срцето ми беше полно со гордост кога го фатив моето бебе во рака, исто како кога моето детенце трчаше кон мене во својот костим за Денот на шегата, исто како што излегуваше од градинка и трчаше да ме гушне, исто така и сега со гордост стојам покрај својот син, кој веќе е високо момче со длабок глас кој ми зборува што му се случило во училиште. 

Се радувам секојпат кога ќе даде кош на неговиот кошаркарски натпревар, се радувам кога заедно се смееме на видеа на интернет, видеа кои во поголемиот дел не ги разбирам. 

Но, моето срце е полно со гордост. Помножено по 100 пати.