Д-р Митов: Имаме право, но и должност, овој празник торжествено да го прославуваме! 

Доктор Александар Митов, со интересна објава на својот фејсбук профил, по повод денешниот празник привлече внимание. 

Еве што пишува тој за Светите Кирил и Методиј и празникот во нивна чест: 

-А како треба да се слави денешниот празник во Македонија?

Како најголемиот од сите.

Два дена државен празник. Бидејќи се слави највеликото на земјата - образованието.

Двата дена да се исполнети со научни, образовни и црковни чествувања.

Да се одржуваат натпревари по говорништво, рецитирање и македонски јазик и истите да ги пренесува националната телевизија.

Во секое училиште да има прослава каде децата ќе учествуваат, а родителите ќе бидат публика.

Да има паради и литии низ градовите.

Да има научни симпозиуми за почетоците на универзитетите и словенската писменост.

Да се слави кај нас повеќе отколку во било која словенска земја!

Оти нам така ни доликува да го славиме овој празник. По оваа земја оделе нашите Просветители и нивните ученици. Иста крв носиме со нив.

Имаме право, но и должност, овој празник торжествено да го прославуваме!