Министерството за труд и социјална политика денеска соошти дека 25 мај - Духовден е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед. 

Духовден е прогласен за неработен ден согласно Законот за празници на Република Македонија. 

Неработен е и 24 мај со што следат 4 дена одмор наредната недела.