Пред 32 години се случи најстрашната нуклеарна несреќа во историјата: во централата број 4 во Чернобил експлодира нуклеарен реактор, а нуклеарното гориво гореше цели дена, исфрлајќи радиоактивни честички кои се раширија на голем дел од Европа.

Тогашниот нуклеарен пожар ослободи 400 пати повеќе радијација отколку атомската бомба фрлена на Хирошима.

Москва тогаш прво се обиде да ја прикрие несреќата, но тоа беше невозможно. И денеска трае расправата за човечките животи кои се изгубени, а се зборува број на мртви од 30 000  до 100 000.

Вака изгледа Припјат, Чернобил, 32 години по несреќата.