Чехов: 6 карактеристики на културните луѓе

Животот е различен за сите нас, но според Чехов најважно е да бидеме културни.

Ова се карактеристиките на културните луѓе, според него.

  1. Тие ги почитуваат другите околу себе и затоа се љубезни, внимателни и подготвени да им помогнат на другите.
  2. Имаат емпатија и љубезност, дури и кон бездомниците, просјаците и мачките. Се грижат и за тоа што не се гледа, а подготвени се да се жртвуваат за да им помогнат на другите околу себе.
  3. Ја почитуваат својата сопственост и поради тоа секогаш ги враќаат своите долгови.
  4. Искрени се и не поднесуваат лага. Не лажат дури ни кога станува збор за ситници, бидејќи лагите ја навредуваат другата страна. 
  5. Не користат евтини и вулгарни трикови и нема да ги слушнете како ги обвинуваат другите.
  6. Водат сметка да ги контролираат своите природни нагони и се карактеризираат со отменост, човечност.