Чај кој го подобрува здравјето и ја одржува убавината

Зелениот чај се добива со сушење на пупки и листови од билката Camellia sinensis.

Листовите кои се набрани меѓу март и април се со најбогати активни состојки.

Освен што се користи за подготовка на различни напитоци и деликатеси, зелениот чај има важно место и во козметичката индустрија.

Благодарение на антиоксидансите кои ги содржи, оваа билка помага косата и кожата да го задржат младешкиот изглед.

Од фино мелен зелен чај можат да се направат домашни маски за лице, тоници и раствори за миење на косата, течност за капење на телото и слично.

Доколку измешате прав од зелен чак со малку мед, млеко или јогурт, ќе добиете хранлива маска за лице со богати бројни корисни состојки.