Будистички мудрости за попозитивно размислување

Постојат многу поучни  мудрости во будизмот, но ова се 20 од нив кои ќе ви донесат позитивно размислување, но и посреќно и поедноставно живеење.

 1. Љубовта  ги лечи сите работи.
 2. Не ве дефинира тоа што го велите, туку тоа што го правите.
 3. Тајната на доброто здравје е живеењето во сегашноста.
 4. Буден е секој кој погледнува во себе.
 5. Зборовите имаат моќ да излечат, но и да повредат.
 6. Никој не може да оди по вашиот пат, освен вие самите.
 7. Среќата не се намалува ако ја поделите.
 8. Бидете љубезни кон сите луѓе.
 9. Не верувајте во сите работи кои ќе ги слушнете.
 10. Вистината секогаш наоѓа начин да излезе на виделина.
 11. Контролирајте го својот ум или тој ќе ве контролира вас.
 12. Мислите ја креираат вашата реалност.
 13. Сомнежите раздвојуваат, а довербата спојува.
 14. Да се познаваат другите луѓе е мудрост, а да се познавате самите себеси е просветлување.
 15. Заменете ја љубомората со восхитување.
 16.  Мирот ќе го најдете во себе.
 17. Не постои пат до среќата. Самата среќа е пат.
 18. Заборавете на етикетите.
 19. Мудро избирајте ги своите пријатели.
 20. Сакајте. Живејте. Ослободете се.

 

Sport media | Nike Air Max