Болката во телото е одраз на нашата емоционална состојба

Врската помеѓу телото и умот е толку силна, без разлика на тоа што не е видлива. 

Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Умот има големо влијание врз телото. Можеме да усвоиме позитивен став и да усвоиме здрави животни навики или може да бидеме негативни, да не се соочуваме со внатрешни проблеми, да ги маскираме внатрешните проблеми со лажна позитивност и афирмации, исто така можеме да бидеме деструктивни и да усвоиме нездрави животни навики.

Нашите емоции и искуства се неопходна енергија и тие се складираат во мемориските клетки во телото. Дали некогаш сте доживеале нешто што оставило емоционална трага и болка на одреден дел од вашето тело? Веројатно сè уште чувствувате дека нешто се случува на тој дел од вашето тело? Ова е поради енергијата што се задржува откако ќе го поминете тоа искуство. 

Можни причини за болка во некои делови од телото

Врат - одбивање да се види ситуацијата од различни перспективи. Тврдоглавост и недостаток на флексибилност.

Рамена - ја претставуваат способноста да ги носиме нашите искуства во текот на животот. 

'Рбет - ја претставува поддршката во животот. Болката во горниот дел на 'рбетот укажува на недостаток на емоционална поддршка, чувство како да ви недостига љубов или како да не можете да ја изразите љубовта. Болката во средниот дел на 'рбетот значи вина, живеење во минатото. Болката во долниот дел на 'рбетот укажува на недостаток на финансиска поддршка и грижи за пари.

Лакт - претставува менување насоки и прифаќање нови искуства.

Зглобови на рацете - претставуваат движење и леснотија.

Колкови - претставуваат страв од донесување важни одлуки.

Колена - претставуваат тврдоглавост и силно его. Неможност за прилагодување, но и страв . Исто така и нефлексибилност и желба за откажување.

Зглобови - нефлексибилност и вина. 

Прсти - недостаток на уживање во доживувањето нови искуства.

Кога чувствувате болка, притисок или повреда на одреден дел од вашето тело, тоа често е поврзано со вашата емоционална состојба. На прв поглед може да изгледа дека тоа не е точно бидејќи често не сме во контакт со самите себе и нашите емоции се менуваат од секунда во секунда. Но, во повеќето случаи тоа е вистина.

Кога се разболувате и чувствувате напнатост и болка, тоа е обид на вашето тело да ви каже да обрнете внимание на вашите постапки и да најдете мир со себе. Сето ова е процес на учење и напредок. Посветете се на тоа.