Бесими вети раст на економијата од 4% и раст на просечната плата за 20 до 30 отсто

Стапки на раст над 4% и покачување на платите за 20% до 30% односно над 32 илјади денари во следните четири години за подобрување на стандардот на граѓаните и економијата во земјата. Ова се главните цели и задачи на министерот за финансии Фатмир Бесими во следниот четиригодишен мандат како прв финансиер.

Тој посочува дека негова и задача на неговиот тим е што побргу земјата да се врати на патот кој ќе донесе солиден економски раст, достоинствени плати, создавање на нови работни места и намалување на невработеноста, предвидлива даночна политика и генерално, европска иднина за нашите граѓани.

„Прво и најважно, до крајот на мандатот да ја вратиме економијата на солиден и одржлив раст од 4%, што ќе создаде солидна основа за удвојување на долгорочниот просечен економски раст од 2,6 проценти во последните 10 години на 4% до 5% просечен годишен раст во наредниот период. По завршувањето на кризата, да овозможиме раст на просечната плата до крајот на мандатот од 20 до 30%, во зависност од должината и влијанието на епидемијата врз светската и домашната економија, што реално ќе овозможи и пораст на минималната плата“, рече Бесими.

Тој посочува дека во Министерството за финансии интензивно се работи на четвртиот пакет мерки кој е насочен кон економско заздравување, односно зајакнување на ликвидноста и финансиската стабилност на фирмите, стимулирање на приватната потрошувачка и поттикнување на инвестиции во стопанството.

Бесими посочи дека за време на кризата ќе се настојува преку мерки, стапката на невработеност да не расте значајно, а по завршувањето на кризата и до крајот на мандатот да се продолжи динамиката на намалување на стапката на невработеност по 3 процентни поени годишно.