Австрија ги отвора вратите за Македонците - бара келнери, сметководители, ѕидари, касапи

Во Австрија листата на дефицитарни професии се проширува на 45, наместо досегашните 27 струки на работници кои работодавците очајно ги бараат и се потребни од земјите кои не се членки на ЕУ.

Ќе се воведе посебен картон за квалификувани клучни работници, кои итно ги бараат домашните компании, но и да се тргнат бирократските пречки како што се неколкугодишно професионално искуство и завршена обука, најмалку 3.078 евра месечна бруто заработка кај работодавачот, долгорочен договор за закуп на престојувалиште итн.

Покрај бројните технички занимања како заварувачи и електроинженери, на пример, се додаваат и готвачи, кои итно се потребни во многу туристички региони. Фалат келнери,  сметководители, ѕидари и касапи, итн…

air max 90 essential sale