За среќа, храната што ја јадеме може да направи голема разлика во однос на нашето здравје. Со избирање на антиинфламаторна храна, можеме да помогнеме во намалување на болката, зајакнување на имунитетот и поддршка на целокупната благосостојба.
Photo by Brooke Lark on Unsplash
Кои се најдобрите опции?
Лиснат зеленчук: спанаќ, кељ и блитва
Photo by Joshua Fernandez on Unsplash
Лиснатиот зеленчук е богат со антиоксиданси и витамини, вклучувајќи ги витамините А, Ц и К, кои имаат моќни антиинфламаторни ефекти. Овие хранливи материи помагаат да се неутрализираат слободните радикали кои придонесуваат за воспаление и ја поддржуваат способноста на имунолошкиот систем да функционира оптимално. Спанаќот, кељот и блитвата исто така содржат соединенија наречени полифеноли, за кои е докажано дека ги намалуваат воспалителните маркери во телото. Секојдневната порција, без разлика дали во смути, салата или како прилог во јадењата може да помогне во намалување на воспалението и да ни помогне да ги обезбедиме основните хранливи материи.
Бобинки: боровинки, малини, јагоди и капини
Photo by Davies Designs Studio on Unsplash
Бобинките се вкусен начин за природна борба против воспалението. Овие мали плодови се полни со високо ниво на антиоксиданси, особено антоцијани, кои на бобинките им даваат жива боја и го намалуваат воспалението. Истражувањата покажаа дека редовното јадење бобинки може да ги намали маркерите на воспалението, па дури и да помогне во заштитата од оштетување на клетките. Додавањето бобинки во вашата исхрана, додавајќи ги во јогурт, овесна каша или смути може да му даде на вашето тело природен поттик во неговата борба против воспалението.
Здрави масти: маслиново масло, авокадо и јаткасти плодови
Photo by charlesdeluvio on Unsplash
Здравите масти играат клучна улога во намалувањето на воспалението. Маслиновото масло, на пример, е богато со олеокантал, соединение познато дека ги имитира ефектите на антиинфламаторните лекови. Авокадото е полно со мононезаситени масти, кои помагаат во намалување на воспалителните маркери, додека јаткастите плодови како бадемите и оревите се полни со омега-3 масни киселини, познати по нивните својства за борба против воспаление. Вклучувањето на овие масти во вашата исхрана може да направи забележителна разлика - наросете маслиново масло на салати, додадете авокадо во оброците и уживајте во грст јаткасти плодови како ужинка.
Куркума и ѓумбир: природни лекови против болки
Photo by Uzair Ali on Unsplash
Зачините како куркумата и ѓумбирот се користат со векови во традиционалната медицина за намалување на болката и воспалението. Куркуминот, активното соединение во куркумата, е особено моќно; познато е дека ги блокира воспалителните патишта во телото. Слично на тоа, гинџеролот, кој се наоѓа во ѓумбирот, има антиинфламаторни и антиоксидантни ефекти кои можат да ја намалат болката и отокот. Овие зачини лесно може да се додадат во супи, чаеви или смути за дополнително антиинфламаторно засилување.
Храна богата со омега-3: лосос, семе од чиа и ленено семе
Омега-3 масните киселини се едни од најмоќните природни антиинфламаторни агенси. Храната богата со омега-3, како што се лососот, семето чиа и лененото семе, помага во балансирање на воспалителните реакции на телото. Овие здрави масти делуваат така што го намалуваат производството на молекули и супстанции кои поттикнуваат воспаление. Вклучувањето на храна богата со омега-3 во вашата исхрана неколку пати неделно може да го поддржи здравјето на срцето, да ја намали болката во зглобовите и да ја подобри функцијата на мозокот.