Ако е потребно, ќе закаже итна собраниска седница, вели Митрески

Претседателот на Собранието на Република Северна Македнија, Јован Митрески, на денешната редовна координација, на која присуствуваат координаторите на пратеничките групи, го отвори прашањето за проблемот со возачките дозволи и ја нагласи потребата Собранието да преземе итни чекори со цел да се надмине состојбата што произлезе од примената на преспанскиот договор.

Како што соопштуваат од собраниската прес-служба, тој истакнал дека има најави оти пратеничките групи ќе достават разни предлози за законски измени поради што нагласи дека пратеничките групи треба да дејствуваат координирано за да се дојде до најбрзото и најдобро решение, кое ќе биде во интерес на граѓаните, „а кое во исто време нема да наштети на почитувањето на меѓународните правни акти кон кои како држава сме се обврзале“.

Митрески најави дека уште денеска ќе иницира состаноци со министрите за внатрешни работи, за финансии, за надворешни работи, како и со првиот човек на Агенцијата за супервизија на осигурувањето.

Истовремено, претседателот Митрески информира дека ќе одржува ад хок-состаноци со координаторите на пратеничките група со цел заеднички да најдат решение за настанатата ситуација.

Претседателот на Собранието побара од координаторите да ги информираат пратениците дека доколку е потребно, ќе закаже итна собраниска седница во текот на денешниот ден.