4 реченици кои токсичните луѓе ги користат за да ви ја намалат самодовербата

„Преку нивната негативност, суровост, виктимизација или едноставно лудост, токсичните луѓе го доведуваат вашиот мозок во состојба на стрес што треба да се избегнува по секоја цена“, објаснува д-р Тревис Бредбери, автор на книгата „Емоционална интелигенција“.

Токсичните луѓе можат да бидат дел од вашето опкружување без воопшто да го сфатите тоа. Пред се, можете да ги препознаете по следниве карактеристики: тие се манипулативни, ги осудуваат луѓето околу себе, избегнуваат одговорност за своите постапки, никогаш не се извинуваат, понижуваат и критикуваат, глумат жртви...

Ако познавате токсична личност, важно е да разберете дека вие не сте виновни или одговорни за неговото однесување. Не ги доведувајте во прашање вашите емоции, ставови и бистрина на умот за да не паднете во нивната манипулативна замка.

Токсичните луѓе често користат одредени фрази во комуникацијата - еве 4 од нив:

1. „Многу драматизираш“. - На овој начин, отровната личност ги наведува луѓето да веруваат дека тие се виновни за моменталната тешка ситуација. Можно е да се обидат да ги оправдаат своите постапки со тоа што ќе ве наведат да сфатите дека претерувате и дека проблемот е всушност во вас.

2. „Немаш поим за што зборуваш“. - На овој начин соговорникот може да сака да воздигне или да покаже дека е надреден. Оваа токсична личност се обидува да избега од своите проблеми. Сакаат да ви кажат дека не знаете за што зборувате, а ова го користат само за да ви покажат дека грешите кога ќе им укажете на нивното лошо однесување.

2. „Сè е твоја вина“. - Токсичната личност ќе ја искористи секоја прилика да ве обвини, дури и за она што самата го направила. Исто така, кога ќе ја посочите грешката на оваа личност, тоа ќе извлече некои од вашите грешки од минатото и ќе ве натера да се чувствувате лошо.

4. „Не веруваш во себе“ – Со оваа реченица можат дополнително да ја загрозат вашата самодоверба. Тие ја наведуваат вашата несигурност како мана што ве спречува да правите важни чекори, одлуки и да се борите за себе. Повторно ве потсетува на тоа, што дополнително го поткопува вашиот однос со себе.

Ако не се чувствувате удобно во друштво на некоја личност, ако сте исцрпени по средбата со него, се чувствувате лошо, нерасположено, тажно, прво обидете се да разговарате. Меѓутоа, ако повторно забележите манипулација, негативен став и понижување, тогаш време е да ја прекинете врската која ви носи повеќе несреќа отколку радост.