4 докажани придобивки од темното чоколадо

Конзумирањето темно чоколадо со висока содржина на какао во умерени количини може да ни помогне да внесеме антиоксиданси и минерали и може да ве заштити од срцеви заболувања. 

Photo by Jason Leung on Unsplash
Но, може да содржи и големи количини шеќер и калории. Затоа, треба да бидеме внимателни како темно чоколадо избираме.

Ова се четири докажани придобивки од темното чоколадо

Богато е со хранливи материи

Ако купувате квалитетно темно чоколадо со висока содржина на какао, тогаш тоа е доста хранливо. Содржи пристојна количина растворливи влакна и е преполна со минерали.

Едно парче темно чоколадо од 100 грама со 70-85% какао содржи (1 доверлив извор):

11 грама влакна

66% од дневно препорачаната доза за железо

57% од дневно препорачаната доза за магнезиум

196% од дневно препорачаната доза за бакар

85% од дневно препорачаната доза за манган

Покрај тоа, има многу калиум, фосфор, цинк и селен.

Се разбира, 100 грама е прилично голема количина и не е нешто што треба да го консумирате дневно. Овие хранливи материи доаѓаат со 600 калории и умерени количини шеќер. Затоа, најдобро е тоа да се консумира умерено.

Моќен избор на антиоксиданси

Темната чоколада е полна со органски соединенија кои се биолошки активни и функционираат како антиоксиданти. Тие вклучуваат полифеноли, флаваноли и катехини, меѓу другите. Според истражувањата, полифенолите во темното чоколадо може да помогнат во намалување на некои форми на LDL („лош“) холестерол кога се комбинираат со друга храна како бадеми и какао . 

Едно истражување покажа дека какаото и темното чоколадо имаат повеќе антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли од кое било друго тестирано овошје, кое вклучувало боровинки и бобинки. 

Photo by Tamas Pap on Unsplash

Може да го подобри протокот на крв и да го намали крвниот притисок

Флавоноидите во темното чоколадо можат да го стимулираат ендотелот, обвивката на артериите, да произведува азотен оксид.

Една од функциите на азотниот оксид е да испраќа сигнали до артериите за опуштање, што ја намалува отпорноста на протокот на крв и затоа го намалува крвниот притисок.

Сепак, една студија кај луѓе со дијабетес тип 2 и висок крвен притисок не покажа никаков ефект, затоа земете го ова со зрно сол. Можно е луѓето кои веќе примаат третман за висок крвен притисок да не добијат дополнителна корист од додавањето какао флаваноли во нивната исхрана.

Може да го намали ризикот од срцеви заболувања

Се чини дека соединенијата во темното чоколадо нудат голема заштита од оксидацијата на лошиот холестерол. Со текот на времето, голем број студии покажаа дека консумирањето какао или чоколадо богато со флаванол може да го намали крвниот притисок и да го подобри кардиоваскуларното здравје. Преглед на студии покажа дека јадењето чоколадо 3 пати неделно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 9%.