3 намирници кои кардиолозите советуваат да ги јадете почесто

Во време кога срцевите заболувања се водечка причина за смрт на глобално ниво, сè повеќе лекари, особено кардиолози ја истакнуваат важноста на превенцијата преку исхраната.

Photo by Jessica Lewis

Тоа не значи рестрикции и броење калории, туку свесен избор на намирници кои го поддржуваат здравјето на срцето. Еве три намирници кои кардиолозите би сакале да ги гледаат почесто на вашата трпеза.

Масна риба (лосос, скуша, сардина)

Photo by Malidate Van

Масните риби се богати со омега-3 масни киселини – тип на здрави масти кои имаат моќно противвоспалително дејство. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на вакви риби може да го намали ризикот од срцев удар и аритмии, како и да помогне во намалување на крвниот притисок. Кардиолозите препорачуваат масна риба најмалку двапати неделно.

Лиснат зелен зеленчук (спанаќ, блитва, кељ)

Photo by Rodolfo Quirós

 

Лиснатиот зеленчук е полн со антиоксиданси, влакна, фолати и калиум – сите есенцијални за одржување на здраво срце. Тие помагаат во регулирање на крвниот притисок и го намалуваат лошиот холестерол. Исто така, зелениот зеленчук е нискокалоричен и многу заситувачки, што е плус ако внимавате на тежината.

Ореви и бадеми

Photo by Pixabay

 

Оревите и бадемите се одличен извор на здрави масти, магнезиум и растителни стероли кои ја подобруваат функцијата на крвните садови. Тие го стабилизираат шеќерот во крвта и го намалуваат воспалението – два важни фактори за здраво срце. Само една мала рака дневно може да направи разлика.