11-годишниот Ване Бошев го искачи врвот Стефани, на Олимп

Единаесетгодишниот планинар Ване Бошев го искачи врвот Стефани, на планината Олимп во Грција, висок 2.911 метри надморска височина. Неговиот татко Орданче, исто така, планинар информираше дека со ова Бошев го заокружил искачувањето на сите пет врва од планината Олимп.

– Минатата година два пати ги искачи врвовите Скала, Митикас, Сколио и Илијас. За многумина токму Стефани е најтешкиот врв за искачување на Балканот – рече Орданче Бошев.

Тој соопшти дека со ова неговиот син, кој зема државна стипендија како млад и надежен планинар, ја исполнил програмата за оваа година, искачувајќи 30 планински врвови. Ване Бошев планинари од неполни три години, има искачено голем број планински врвови во земјава и странство, а има добиено и многу признанија.

nike air max 1 sale