10 знаци кои покажуваат дека имате проблеми со варењето

Здравиот дигестивен тракт доведува до здрав организам, додека проблемите со дигестивниот тракт укажуваат на други проблеми и доведуваат до разни нарушувања и болести.

Причината за ова е фактот што вели дека здравјето на цревата влијае не само на варењето, туку и на нормалното функционирање на мозокот и целиот имунолошки систем. Ако цревата не се здрави, вашето тело ќе ви испрати сигнали за помош дека имате проблем и дека треба да се ослободите од него. Овие знаци може да бидат очигледни и да се однесуваат на самото варење и исто така да бидат помалку видливи. Ако се сомневате дека нешто не е во ред со варењето на храната, подолу ќе го најдете одговорот на вашето прашање во форма на 10 знаци што вашето тело ви ги испраќа за да ве предупредат да внимавате на здравјето на дебелото црево.

10 знаци на проблеми со варењето

Дигестивниот систем не служи само за механичко и хемиско распаѓање на храната, туку и за апсорпција на хранливите материи и излачување на токсините. Здравјето на дигестивниот тракт зависи од рамнотежата на трилиони микробиоми, или од добрите и лошите бактерии кои живеат таму. Рамнотежата се нарушува кога има премногу добри или лоши бактерии, што доведува до неможност за производство на антитела и влез на микроби во крвотокот. Поради сето ова, одржувањето на здравјето на дигестивниот тракт е исклучително важно за човечкото тело. Ова се знаци дека нешто не е во ред со варењето.

Очигледни знаци на проблеми со варењето на храната

  • Чести гасови и постојана надуеност

  • Честа дијареја

  • Затвор

Помалку очигледни знаци

  • Чести промени на расположениетo

  • Проблеми со концентрацијата

  • Воспалена кожа и акни

  • Необјаснива потреба за слатки

  • Хроничен замор

  • Зголемување на телесната тежина и дебелина