Зошто треба да јадете кајсии?

Кајсиите се непроценлив дар за срцето. Татковината на кајсија е Кина, а потоа дрвјата се пренесуваат во древниот Рим. Дрвјата на кајсија дрвја се шират постепено во целиот свет.

Ова дрво, што дава вкусни жолти плодови, припаѓа на семејството на сливи и се одгледува во многу земји. Кајсиите одамна се користат како свежо, така и сушени. Правилно сувите кајсии ги задржуваат сите свои корисни квалитети.

Кајсиите се со многу каротин. Овој плод исто така содржи целулоза, пектин, витамините Б1, Р и Ф.Д., како и органски киселини, винска киселина, јаболкова киселина, лимонска киселина. Кајсиите се богати со калиум, скроб и инулин, да не го пропуштиме и минералите – фосфор, магнезиум, јод и железо.

Кајсиите одамна се користат за лекување и превенција на различни болести на бубрезите, како и главно за кардиоваскуларни болести. Прво, истражувачите тврдат дека кајсиите се корисни за срцето.

Тие го зајакнуваат кардиоваскуларниот систем и ја спречуваат појавата на кардиоваскуларни болести. Ова се должи најмногу на високата доза калиум, кој ќе го подобри здравјето на срцето и ќе го нормализира крвниот притисок. Покрај тоа, кајсиите придонесуваат за отстранување на штетните токсини од телото.

Овој плод се препорачува да се дава и на деца, бидејќи тој го стимулира нивниот развој во секој аспект. Зошто е така? Кајсија ја зголемува активноста на мозокот и ја подобрува меморијата. И еве уште нешто корисно!

Се препорачува редовната консумација на овој плод од луѓето кои страдаат од анемија, бидејќи кајсиите го зголемуваат нивото на хемоглобинот во крвта. Сепак, ова овошје треба да се ограничат во исхраната на луѓето со болести на црниот дроб и тироидната жлезда.

Не треба да се претерува со нив од луѓе кои се дебели, гастритис, зголемена киселост, како и дијабетес. Во сите друг случај, кајсиите носатсамо корист. Во прилог на сето погоре, кајсиите се корисни во случај на очни болести, како и за некои проблеми со кожата.

Во овој случај, ако недостигаат свежи кајсии, секогаш може да ги замените со сушени кајсии, кои можат да се чуваат подолго и полесно. Цената им е достапна. Тие се многу корисни за луѓе кои вежбаат или се занимаваат со тешка физичка работа. Последните истражувања на овие плодови докажуваат дека тие помагаат при лоша циркулација, нарушувања на срцевиот ритам и се како превенција на инфаркт.

nike air max 1 sale