Зошто со годините времето проаѓа толку брзо?

Кога бевме деца, летото делуваше како да трае вечно, меѓутоа како што растевме, времето некако да почна го забрзува темпото.

Како што старееме, деновите, неделите и месеците летаат со се поголема брзина. Зошто е тоа така?

Научниците велат дека забрзаното проаѓање на времето не е резултат на тоа што сме затрупани со повеќе обврски, одговорности и грижи, туку поради нашата перцепција која прави да се чувствуваме зафатено и хаотично.

Постојат неколку теории кои објаснуваат зошто нашата перцепција за време се забрзува со текот на годините. Едната од нив истакнува дека за тоа е одговорен нашиот биолошки часовник, односно успорувањето на метаболизмот, срцевиот ритам и дишење.

Детското срце чука побрзо, а поради тоа, во одреден временски период,  детето има повеќе биолошки маркери кои создаваат привид дека повеќе работи се случиле, а со тоа и дека времето тече побавно.

Сепак, најновата теорија, виновникот за забрзувањето на времето го наоѓа во фактот дека како што старееме стануваме се понавикнати на своето опкружување и поради тоа мозокот се помалку забележува детали.

Од друга страна, за децата светот е неистражено место за кое мозокот посветува многу повеќе внимание за да го обработи. Во суштина, на умствено ниво, рутината која делува како да го забавува времето е одговорна за неговото забрзување.

cheap nike free run 5.0