Крофни на грчки начи.

Состојки за тесто:

6 чаши (од 2 дл) брашно

2 чаши млака вода

2 чаши млако млеко

2 лажички шеќер

2 лажички сол

8 лажици масло

1 коцка свеж квасец

СОСТОЈКИ ЗА СИРУП:

4 чаши вода

4 чаши шеќер

1 чаша мед

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Во длабок сад прво измешајте вода и квасец, а потоа додајте ги останатите состојки. Со раце замесете тесто, а потоа со влажна лажица вадете крофни и пржете ги во длабоко врело масло. Вадете ги кога ќе добијат златна боја.

Локумадесите потопете ги во разладен сируп, кој ќе го направите така што во длабоко тенџере, на среден оган, ќе растопите шеќер и мед во водата. За тоа ќе ви требаат од 15 до 20 минути.

Секој локумадес треба добро да впие од сирупот пред служење.

Можете да ги јадете со шеќер во прав, цимет, какао, мелени ореви, топено чоколадо…