Трајанчо Велковиќ денеска почина како странец во земјата во која е роден

Трајанчо Велковиќ од скопско Драчево почина како странец во родената земја.

Беше роден и цел живот живееше во Скопје, но без македонско државјанство поради бирократските лавиринти низ кои не можеше да се снајде ниту да докаже дека е македонски државјанин.

Како што пренесуваше ТВ24 во сторијата во која се обиде да му помогне и поради влошената здравствена состојба, нему од 96 година му е поништена личната карта поради неколку месечен престој во Шумадија, станува туѓинец и невидлив за инситуциите. Велковиќ од тогаш не добил одговор зошто не може да добие македонски документи иако е роден и живее тука.

cheap nike free run 5.0