Совршени доколку имате слава: Полжавчиња со праз и урда

Можете да ги  направите со различни филови,мрсни, посни... изборот е ваш

Состојки:

За тесто:

2кг брашно

½ зејтин

1кг топла вода

2 лажички сол

2 лажички шеќер

2 парчиња свеж квасец

2 маргарини

За фил:

Можете да ставите различни филови како: Праз и  посна урда, пржена зелка и  слично

Подготовка:

Од брашното, водата, зејтинот, шеќерот, солта и  квасецот  се замесува тесто, доколку  е многу меко се додава брашно. Откако  убаво  ќе се измеси, тестото се дели на пет топки од кои  секоја топка се дели на 12 топчиња кои  се расукуваат  во големина на тацна. Врз секоја кора се мачка со  маргарин кој  сте го  држеле на собна температура за полеснода се размака.  Последната кора не се мачка. На крај се расукува голема кора во правоаголна форма врз која се нанесува филот. Кората се витка во ролат. Ролатот се сече на крукчиња со  дебелина од  2 сантиметри. Добиените полжавчиња се редат  во  тепсија за печење.

Печете на 250 степени  додека не поруменат.

Наздравје!