Што значи недостигот на магнезиум за организмот

Магнезиумот е минерал што учествува во активноста на околу 300 ензими во организмот, а неговите најважни функции се: 

Минерализација на коските.

Пренос на нервните сигнали.

Регулирање на крвниот притисок и срцевиот ритам.

Регулирање на контракцијата на мускулите.

Најважниот мускул, чија функција зависи од внесот на магнезиумот, е срцето. Сè повеќе се проучува поврзаноста на недостигот на магнезиум со неправилната работа и со нарушувањата на срцето, развојот на ангина пекторис и со многу други појави.

Недостигот е честа појава 

Преку вообичаена исхрана дневно се внесуваат 180-300 мг магнезиум, меѓутоа треба да се земе предвид дека организмот е во состојба да апсорбира само една третина од магнезиумот, кој се внесува преку исхраната. За намалувањето на ресорпција на магнезиумот од храната влијае и застапеноста на мастите во исхраната, внесот на фосфати, алкохол, стрес и некои видови на лекови.
Недостатоците од магнезиумот можат да се појават во текот на растењето и развојот на децата, за време на бременоста, при повраќање, дијареа и хронични заболувања на бубрезите, при интензивен стрес, при повраќање и хронични заболувања на бубрезите, при внесување на масна храна, прекумерно консумирање на млечни производи, итн.
Симптомите од недостаток на магнезиум вклучуваат слабост на организмот, грчеви во мускулите, нарушена работа на срцето, раздразливост и главоболки.

При недостаток во органимот се препорачува внесување на диететски додатоци на база на магнезиум, особено за превенција од срцеви и кардиоваскуларни заболувања, појава на висок крвен притисок, дијабетис, нервна напнатост, раздразливост, нарушување на спиењето, при бременост и доење, секако во консултација со лекар.

Извор на магнезиум во храната 

  • Блитва – идеална за подготовка на лесни јадења, а освен со магнезиум, богата е и со калиум, железо, минерални остатоци, витамин Ц. Една шолја варена блитва задоволува и до 50% од дневната потреба за магнезиум.
  • Спанаќ – се вбројува во нутритивно најбогатиот зелен зеленчук. Една шоља варен спанаќ задоволува 40% од дневната потреба за магнезиум.
  • За надоместување на магнезиумот треба почесто да се грицкаат бадемиореви,лешницикикирики или уште подобро, семки од тиква и сончоглед. Една четвртина шоља бадеми задоволува речиси 70% од дневните потреби за магнезиум, а истата количина на семе од тиква дури 85%
  • Помеѓу другите страни, сојата е позната и како богат извор на магнезиум. Уште повеќе магнезиумот се содржи во сирењето од соја, тофу. Половина шоља задоволува околу 40% од дневните потреби за овој минерал.
  • Јогуртот во 100 г содржи околу 20 мг магнезиум.
  • Во 100 г чоколадо има околу 230 мг магнезиум, што претставува 75% од дневните потреби од овој минерал.

new nike air max 2019