Магнезиумот е минерал што учествува во активноста на околу 300 ензими во организмот, а неговите најважни функции се:
Минерализација на коските.
Пренос на нервните сигнали.
Регулирање на крвниот притисок и срцевиот ритам.
Регулирање на контракцијата на мускулите.
Најважниот мускул, чија функција зависи од внесот на магнезиумот, е срцето. Сè повеќе се проучува поврзаноста на недостигот на магнезиум со неправилната работа и со нарушувањата на срцето, развојот на ангина пекторис и со многу други појави.
Недостигот е честа појава
Преку вообичаена исхрана дневно се внесуваат 180-300 мг магнезиум, меѓутоа треба да се земе предвид дека организмот е во состојба да апсорбира само една третина од магнезиумот, кој се внесува преку исхраната. За намалувањето на ресорпција на магнезиумот од храната влијае и застапеноста на мастите во исхраната, внесот на фосфати, алкохол, стрес и некои видови на лекови.
Недостатоците од магнезиумот можат да се појават во текот на растењето и развојот на децата, за време на бременоста, при повраќање, дијареа и хронични заболувања на бубрезите, при интензивен стрес, при повраќање и хронични заболувања на бубрезите, при внесување на масна храна, прекумерно консумирање на млечни производи, итн.
Симптомите од недостаток на магнезиум вклучуваат слабост на организмот, грчеви во мускулите, нарушена работа на срцето, раздразливост и главоболки.
При недостаток во органимот се препорачува внесување на диететски додатоци на база на магнезиум, особено за превенција од срцеви и кардиоваскуларни заболувања, појава на висок крвен притисок, дијабетис, нервна напнатост, раздразливост, нарушување на спиењето, при бременост и доење, секако во консултација со лекар.
Извор на магнезиум во храната