Само една земја во светот нема кучиња скитници: Еве како тие го решиле проблемот

Во светот постојат околу 200 милиони кучиња скитници, говорат податоците на Светската здравствена организација. Сепак, Холандија не придонесува за оваа статистика, бидејќи стана првата земја во светот без ниту едно куче скитник.

Холанѓаните ги сакаат своите миленици. Кучињата се присутни во секојдневниот живот на луѓето, шетаат низ градот во корпи за велосипеди, повеќето кафулиња и ресторани се пријателски расположени за кучињата, милениците можат да се возат и во јавен превоз по пониска цена, а има и кучиња кои уживаат во различни оброци и вкусови исто секоја вечер. Звучи нереално, но е така.

Кучињата некогаш биле статусен симбол во Холандија. Богатите луѓе чувале кучиња како миленичиња или ги користеле за спортски цели.

Со оглед на поврзаноста со социјалниот статус, во Холандија имало огромна популација на кучиња во текот на 19 век. Сепак, појавата на беснило предизвикала страв, поради што многу сопственици ги напуштиле своите миленици. Ова создаде промена во погледот на општеството за односот човек-куче, каде што здравјето на кучето се сметаше како одраз на одговорното однесување на сопственикот.

Со текот на времето, холандската влада вовла данок на кучиња во обид да го регулира бројот на кучињата скитници во Холандија, но ова имаше спротивен ефект: произведувало повеќе кучиња скитници бидејќи многу луѓе не можеле да си дозволат (или не сакаа) да ги чуваат своите миленици.

Во 1864 година, во Хаг е основана првата агенција за заштита на животните. Еден век подоцна, стапи во сила Законот за заштита на животните. Сега е забрането сопственикот да злоупотребува и малтретира секое животно. Инаку, затвор е до три години, како и казна од 16.750 евра.

1. Кучиња кои имаат сопственик, но сопственикот му дозволува на кучето слободно да се движи во текот на денот.

2. Кучиња без сопственици: Кучиња кои сопствениците ги напуштиле.

3. Кучиња во заедницата: Тие немаат сопственик, но за нив се грижи заедницата.

4. Диви кучиња: Кучето никој не го води и преживува сам

Речиси нема кучиња скитници во Холандија, а Холанѓаните го решија овој проблем со програма за стерилизација CNVR финансирана од државата. Светската агенција за заштита на животните смета дека ова е најефикасниот начин за борба против популацијата на кучињата скитници.

Многу општини ги кренаа даноците за купување на кучиња, што ги охрабри луѓето да прифаќаат бездомници од засолништата.

Животинските полициски сили исто така беа формирани да ги следат злосторствата врз животните и да ги спасат животните во неволја.

Од Партијата за животини веруваат дека постои поврзаност помеѓу начинот на кој општеството ги третира своите животни и како ги третира своите граѓани. Тие веруваат дека „постои директна врска помеѓу насилството врз животните и насилството врз луѓето“.