Растенија кои не треба да ги чувате во домот ако имате домашни миленичиња

Доколку сте во потрага по зеленило кое ќе го украси вашиот дом потребно е да знаете дека некои растенија се опасни по здравјето на домашните миленичиња.

Спатифилум (Spathiphyllum)

spati
Ова популарно зимзелено растение со бели цветови е убаво, но е мошне опасно за мачки и кучиња. Џвакањето на листовите кај домашните миленичиња може да предизвика повраќање и потешкотии со голтање.

Фикус лира (Ficus lyrata)

lirast
Ова собно растение не е многу мудар избор за сопствениците на домашни миленичиња. Иако нема смртоносно дејство на кучиња и мачки, сериозно ја надразнува устата и слузокожата.

Колоказија (Colocasia esculenta)

kolokazija
Тропското растение колоказија, познато под името слоново уво, според зборовите на експертите може да доведе до отекување на устата, повраќање и диареја кај домашните миленичиња.

Еукалиптус (Eucalyptus gunny)

eukaliptus
И покрај смирувачкиот мирис и убавите листови, еукалиптусот кај домашните миленичиња може да предизвика депресија и малаксаност.

Еластичен фикус (Ficus elastica)

fikus
Популарното собно растение, кое го карактеризира восечен изглед на листовите, може да предизвика иритации на кожата кај луѓето и да предизвика болести на системот за варење кај домашните миленичиња.