Прашката торта е еден од највкусните десерти. Зошто оваа торта е толку вкусна? Па ако ви кажеме дека имате чоколаден пандишпан и чоколаден фил, веројатно веќе сè ви е јасно...
Состојки:
За пандишпан:
3 јајца
1 чаша шеќер
250 ml млеко
1 чаша хопла
1 лажиче сода бикарбона
1,5 чаша брашно
2 лажици какао во прав
За глазура:
50 g путер
4 лажички шеќер
3 лажички млеко
1 лажичка какао во прав
За фил:
200 g путер
250 ml млеко
1 лажичка какао во прав
Начин на подготовка:
За да го подготвите филот измешајте го путерот и млекото, па додадете го какаото и повторно убаво измешајте.
За глазурата измешајте ги путерот, шеќерот, млекото и какаото. Варете ги на ниска температура се додека смесата не се згусне, со повремено мешање.
За подготовка на пандишпанот изматете ги јајцата и шеќерот, додадете го млекото, сода бикарбоната и хоплата, и убаво измешајте. На крајот додадете ги брашното и какаото и мешајте додека состојките убаво се соединат.
На подмачкана тава поставете хартија за печење и истурете го пандишпанот. Печете на температура од 180 °С.
Откако пандишпанот ќе се испече оставете го да се излади а потоа исечете го на три еднакви делови. На два од нив нанесете од филот, а на најгорниот премачкајте со глазурата.