Посна торта со портокал

Состојки:

За кора:

1 шолја масло

Шолја кисела вода

400g брашно

Прашок за печиво

100g шеќер

За фил:

4-5 портокали

0,5l вода

350g шеќер

2 пудинзи од ванила

4 лажици густин

Маргарин

Подготовка:

Од сите состојки потребни за тестото изматете меко тесто. Испечете 4 кори.

Излупете ги портокалите, сварете ги во половина литар вода, почекајте да се изладат и ситно сечкајте ги.

Во водата каде ги варевте портокалите сварете ги пудинзите до 350g шеќер и 4 лажици густин.

Кога филот ќе се излади, додајте неколку лажички растопен маргарин. Врз секоја кора прелејте подебел слој од филот и финиширајте со растопено посно чоколадо.