Посна штрудла без зејтин

Едноставно се подготвува, а е идеален десерт за деновите на пост.Ќе уживате во секој залак на овој вкусен десерт.

СОСТОЈКИ:

1 кг брашно

1 квасец

џем или фил кој го сакате

1 ванилин шеќер

1 лажичка сол

Мала лажичка  прашок за печиво

1 лимон

вода

шеќер во прав

НАЧИН НА ПДОГОТОВКА:

Во шолја за чај раматете квасец со млака вода и оставете го половина час да отстои. Во чинија ставете брашно, сол, прашок за печиво, ванилин шеќер, па изрендајте кора од лимон, исцедете го сокот од лимон и прелијте со разматен квасец. Додајте вода по потреба, замесете тесто да не биде меко, така што нема да се лепи за раце. Оставете го тестото околу 1 час да надојде. Поделете го тестото на 3 или 4 дела, развлечете го секој дел со сукало и филувајте го со џем. 

Свиткајте го тестото во штрудла и ставете во плех обложен со хартија за печење. Пред ставање во рерна штрудлите пропрскајте ги со млака вода и печете во загреана рерна 20-25 минути. 

Испечената штрудла пропрскајте ја со вода, прекријте со чиста крпа 10 минути да отстои, исечете на парчиња, редете на тацна и по желба посипете со шеќер во прав.