Пилешко на турски начин – лесен и брз ручек

СОСТОЈКИ:

1 цело пиле или 2 парчиња поголеми пилешки гради

1 главица кромид со средна големина

1/2 лажичка бибер во зрно

5 чаши вода

морков, целер, пашканат по желба

300 гр крупно мелени ореви

2 чешниња лук

4 парчиња бајат леб (средината без кори)

1,5 чаша пилешка супа

1 лажичка сол

1/2 лажичка коријандер во прав

2 лажици маслиново масло

1 лажичка црвена пипер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Градите или пилешкото исечкано на парчиња ставете го во лонец, налијте вода, додајте кромид и бибер во зрно. Гответе на среден оган додека месото не омекне. Вареното месо процедете го и оставете го да се излади. Потоа месото одвојте го од коски и со раце исцепкајте на ленти. 

Коцките бајат леб ставете ги во длабока чинија па прелијте со водата во која се варело пилешкото, додајте изгмечен лук, изгмечени ореви, зачини и исцепакно месо па добро соединете. 

Пилешкото префрлете го на чинија за сервирање. Посебно загрејте маслиново масло и во него додајте црвена пипер, па со тоа прелијте го пилешкото. Украсете со магдонос. 

Може да се служи и топло и ладно, како предјадење или како главно јадење.