Печен компир полнет со сланина и кашкавал (ФОТО)

Иако звучи комплицирано, овој специјалитет ќе го направите за помалку од половина час.

За овој необично сочен ручек потребни ви се следниве состојки:

Варени компири

Кашкавал (ајдамер оили гауда)

Путер

1 шолја презла

Парчиња сланина

Масло

Зачини по желба

Постапка:

Варените компири испасирајте ги  заедно со мала коцка путер додека не добиете тесто. Посолете и зачинете.

Исечкајте го кашкавалот на коцки со средна големина.

Земете една коцка кашкавал и замотајте ја во тестото од компир додека не обликувате топче.

На секое топче замотајте 1-2 парчиња сланина, зависно од големината и зацврстете со стапче за ражничи.

Топчињата извалкајте ги во презла и на крај пржете ги во длабоко масло додека не добијат златна боја.

Послужете со павлака и ситно сечкан млад кромид.