Потребни состојки:
За кори
7 белки
125g шеќер
2 кесички ванилин шеќер
180g печени лешници
2 лажици брашно
2 лажици какао
1 лажица Несквик
Прашок за печиво
100ml масло
За фил
1l млеко
7 жолчки
200g карамели
160g густин
150g шеќер + 1 ванилин шеќер
125g маргарин
200ml слатка павлака
За потопување
Млеко и Несквик
За глазура
200g Милка noissete
200ml слатка павлака
2-3 лажици Несквик
Подготовка:
Белките изматете ги со малку сол, па постепено додавајте ги шеќерите додека не се создаде цврста пена. Истурете го брашното, прашокот за печиво, Несквикот и какаото, па рачно измешајте.
На крајот додајте ги исечканите лешници и маслото.
Печете 4 кори на 180 степени околу 15 минути. Во меѓувреме подгответе го филот.
Ставете 900ml млеко на оган и додадете ги карамелите. Мешајте додека целосно не се стопат. Останатите 100ml млеко изматете го со жолчките, шеќерот и густинот, па додадете ја мешавината во млекото со карамели.
Откако филот малку ќе се излади, додадете го маргаринот и матете со миксер. Слатката павлака изматете ја во посебен сад додека не добиете густ снег, па потоа промешајте ја во оладениот фил.
За да ја подготвите глазурата потребно е да ја оставите павлаката да зоврие, па тогаш да го додадете Несквикот и коцките чоколадо. Оставете целосно да се олади.
Секоја кора натопете ја со мешавината од млеко и Несквик, па прелијте го филот. Преку последниот слој од фил ставете ја оладената глазура.