Наскоро започнува учебната година, а тоа носи дополнителен трошок – колку чини првачето?

Родителите во минус на сметката, наставниците незадоволни од платите, власта го преиспитува бројот на вработени и можностите на буџетот, несраземерен однос меѓу наставниците и учениците, децата жалат поради крајот на распустот, но и се радуваат на повторната средба со другарчињата.

За неколку дена почнува учебната година, нова, а со стари проблеми, најчесто исти секоја година - недостиг од пари. Сепак, поаѓањето на првачињата во училиште е радосен настан во семејството, па родителите сметаат дека за овој свечен момент, освен прибор, првачето мора да добие се ново, од патика и јакна, до маица. За да се подготви еден првоодделенец потребен е прибор, дрвени боички, пластелин, фломастери, темперни бои, тетратки, боенки, работни листови, глина, ножички, блокчиња, линијари, папки, хартија во боја, ранец и облека. Голем дел од родителите веќе имаат набавено дел од школскиот прибор и облеката, но велат дека дополнително денеска на првиот училишен час ќе се информираат од учителките дали ќе треба да докупат уште нешто.

По обиколката на книжарниците во главниот град дојдовме до сума дека само за купување на ранец и училишен прибор родителите ќе треба да одвојат најмалку 2000 денари и тоа доколку купуваат на пазарите или во кинеските продавници. Во книжарниците цените се повисоки, а најмногу чини ранецот. Чантата за училиште со ликовите на омилените цртани херои на децата во книжарницата чини околу 2500 денари. 

- Првачињата се најмногу возбудени и бараат да им се купи се, а најмногу одбираат тетратки и ранци на кои на предната страна ги има нивните јунаци од сериите. Школскиот прибор деновиве најмногу се бара - велат од книжарниците.

Облеката е задолжителен дел од подготовките. Секако гардеробата за првачето чини далеку повеќе од приборот. Иако детска, оваа облека веќе одамна е дури и поскапа од онаа за возрасните. За да остават добар впечаток пред новите другарчиња, родителите често се одлучуваат на дечињата да им купат и квалитетна и брендирана облека за првиот час, се разбира, доколку може тоа да си го дозволат. Сепак една јакна, дуксер, панталончиња, маица, чевли и патики во просек родителите ќе ги чини околу 5 000 до 6 000 денари. Се разбира цените варираат во зависност од местата од каде облеката е купена, па на пазарите таа може да чини и многу помалку.

Школски прибор
ранец 500-2500 ден.
комплет прибор 356 ден.
тетратка 20 ден.
молив 30 ден.
фломастери 130 ден.
дрвени боици 99 ден.
темперни 240 ден.
пластелин 50 ден.
блокче 30 ден.
кеса за блокче 35 ден.

Облека
палто 1500 ден.
дуксер 1000 ден.
маица 500 ден.
фармерки 1200 ден.
патики 1500 ден.
чевли 1500 ден.
балетанки 600 ден.